Πληρωμές - Πτώση τζίρου

Πληρωμές

Είναι καιρός να αντιδράσουμε πιο ενεργά και πιο δυναμικά προς κάθε κατεύθυνση (συνεχής και εντατική πίεση θεσμική, επικοινωνιακή, πολιτική ακόμα και δικαστική όπου χρειάζεται σε Κυβέρνηση, κόμματα, Τρόικα, ΜΜΕ, κοινή γνώμη Ελλάδας και εξωτερικού) αλλάζοντας τα πράγματα.

Προτείνουμε την ανάθεση σε δικηγορικό γραφείο ή/και εταιρεία εκπόνησης οικονομικών μελετών της εκπόνησης μελέτης είτε χρηματοοικονομικού προϊόντος προεξόφλησης με χαμηλό επιτόκιο, είτε χρηματοοικονομικού προϊόντος εκχώρησης της τελικής οφειλής σε προμηθευτές ή δημόσιο – ΔΕΚΟ κλπ. είτε μηχανισμού αναγκαστικής είσπραξής από λογαριασμούς του δημοσίου.

Αυτό καλύπτει την επείγουσα ανάγκη του υπολογισμού μέχρι ποιου ορίου είναι αποδεκτές οι καθυστερήσεις πληρωμών πρωτού αυτές απειλήσουν τη σταθερότητα του φαρμακευτικού ιστού της χώρας και έτσι την προσβασιμότητα των ασθενών στο απαραίτητο φάρμακο (κίνδυνος εμφάνισης ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα), κάτι που αυτομάτως και αναπόφευκτα θα ενεργοποιεί μηχανισμούς αποφόρτισης της συσσώρευσης οφειλών και πίεσης προς την Πολιτεία να επανατροφοδοτήσει με την απαραίτητο ρευστότητα το Σύστημα.


Πτώση τζίρου

Αποτελεί για εμάς το μεγαλύτερο πρόβλημα του φαρμακείου σήμερα διότι δεν υπάρχει εύκολη λύση. Στο σκέλος της μείωσης της τιμής των φαρμάκων η κατάσταση της χώρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Όμως αυτή η μείωση δεν έχει κατανεμηθεί ισάξια σε όλη την αλυσίδα του Φαρμάκου

Μπορείς λοιπόν:

α) να πιέσεις για διόρθωση του άδικου μοιράσματος των μεριδίων στις θυσίες των τελευταίων χρόνων ζητώντας ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ για να μην χάσεις τουλάχιστον και αυτό που έχεις, και
β) να πιέσεις για αποσύνδεση της μέτρησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης με το ΑΕΠ της χώρας,


ειδικά όταν φωνές ειδικών σε Ελλάδα και εξωτερικό τον τελευταίο καιρό αμφισβητούν πλέον ότι αυτή η σύνδεση είναι σωστή από φαρμακοοικονομική άποψη, προκαλεί μεταξύ άλλων σοβαρά προβλήματα πρόσβασης μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας στα φάρμακα (στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής κρίσης ορισμένες φορές), ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολύ σωστότερες μέθοδοι μέτρησης του πόση πρέπει να είναι η δαπάνη για να μην προκύψουν προβλήματα για τους πολίτες.

Για να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών – τζίρος μας λοιπόν προτείνουμε τα παρακάτω:



  1. Για τη φαρμακευτική δαπάνη: Προσπάθεια να υπάρχει ένας σοβαρός προϋπολογισμός για δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κοντά στο 1,5%. Σε αυτό απαιτείται συνεργασία όλων των υγειονομικών φορέων σε πνεύμα ειλικρίνειας. Εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων με λογικές όμως τιμές και έλεγχο στην άκρατη υποκατάσταση. Συμμετοχή φαρμακείου στη διακίνηση ΦΥΚ με εξασφάλιση πληρωμών - αποτροπή έκθεσης σε κίνδυνο, εύλογο ποσοστό κέρδους, αποφυγή συγκέντρωσης σε λίγους
  2. ΜΗΣΥΦΑ: Εξασφάλιση ύλης, ανάπτυξη κατηγορίας όπως έχουμε πει στο ειδικό κεφάλαιο για τα ΜΗΣΥΦΑ
  3. Καλλυντικά, λοιπά παραφαρμακευτικά: εδώ θα χρειαστεί η ενίσχυση και η συνέργεια των Συνεταιρισμών και των Δικτύων. Οι βασικοί μας πυλώνες στην αγορά (οι Συνεταιρισμοί μας) έχουν μπροστά τους μια πρόκληση επιβίωσης: να αναπτύξουν πανελλαδικά Δίκτυα συνεργασίας Φαρμακείων και υπερπηδώντας αγκυλώσεις του παρελθόντος να συγχρονιστούν με ιδιωτικές πρωτοβουλίες ώστε να αγκαλιάσουν όλους τους Φαρμακοποιούς συνεταιρισμένους και μη!
  4. Ανάπτυξη υπηρεσιών φαρμακείου: Αποτελεί χρέος μιας εξειδικευμένης ομάδας σε συνεργασία με καθηγητές Φαρμακευτικής αλλά και Οικονομικού Πανεπιστημίου να αναπτύξει αμειβόμενες υπηρεσίες αλλά και να ανοίξει νέες αγορές στο φαρμακείο (homecare)
  5. Νέα προϊόντα φαρμακείου: Μπορεί το θέμα να πήρε λάθος διαστάσεις με την κακή χρονικά επάνοδό του στην επικαιρότητα ωστόσο στα βρεφικά γάλατα ή άλλες κατηγορίες σκευασμάτων ειδικής διατροφής στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλο πεδίο ανάπτυξης. Βεβαίως αυτό το θέμα εντάσσεται κυρίως στο πεδίο του καλώς εννοούμενου “επιχειρείν” και καλό θα ήταν να απεμπλακεί από γραφειοκρατικές διαδικασίες που περισσότερο κόστος θα επιφέρουν παρά όφελος. Η αγορά είναι εκεί έξω και μας περιμένει.