Αναβάθμιση της λειτουργίας και του ρόλου των Πρωτοβάθμιων Οργάνων (τοπικοί σύλλογοι)

Για να λειτουργήσουμε αποδοτικά και δημοκρατικά συνάμα χρειαζόμαστε εκ θεμελίων αναβάθμιση και ενίσχυση της λειτουργίας των τοπικών Συλλόγων!


Η θέσπιση Διανεμητικών Λογαριασμών Συλλόγων σε όλη την Ελλάδα, η ενεργή -και όχι απλώς διακοσμητική διαδικτυακή παρουσία των Συλλόγων και η τακτική συνεδρίαση των μελών τους ακόμα και με διαδικτυακές εφαρμογές (live media συνεδριάσεις ή/και ψηφοφορίες), η διαδραστική συνεργασία με γειτονικούς Συλλόγους (όπου αυτό είναι εφικτό) και τον ΠΦΣ, η οργάνωση εκδηλώσεων και η παρουσία ενεργής και συνεχούς νομικής υπηρεσίας παντού ανά την Ελλάδα σε τοπικό επίπεδο, είναι μόνο λίγες από τις πολλές παρεμβάσεις-βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.


Το δευτεροβάθμιο όργανό μας έχει πολλάκις διαπιστώσει τα παραπάνω, όμως καμία ουσιαστική βοήθεια δεν προσέφερε στους μικρότερους Συλλόγους στο να τα επιτύχουν.


Αυτά θα αναζωπυρώσουν τη διάθεση των απλών Συναδέλφων για ενεργό συμμετοχή στα κοινά, θα ενδυναμώσει τον ρόλο των Συλλόγων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, θα προσδώσει νέα δυναμική στην ενότητα, στη μαζικότητα, στις ενέργειες και στα αντανακλαστικά του κλάδου, θα εμπλουτίσει τα όργανα εκπροσώπησης των Συναδέλφων με νέο αίμα φαρμακοποιών που μέχρι τώρα απείχαν σχεδόν επιδεικτικά από τα κοινά, απελπισμένοι και απογοητευμένοι. Η ανταπόκριση του Κλάδου σε εξωτερικές προκλήσεις θα αποκτήσει πάλι τη δυναμική που είχε μέχρι το 2011.


Το σύστημα διοίκησης του ΠΦΣ με μια ΓΣ ανά κάποιους μήνες στην οποία 170 άνθρωποι μαζεύονται και ακούν παράλληλους μονολόγους δεν γίνεται να συνεχιστεί!


Θα πρέπει να υπάρξουν επίσημες δομές ενίσχυσης του ΠΦΣ από τους συναδέλφους που θέλουν να ασχοληθούν αλλά και έχουν τα προσόντα να το κάνουν. Το φαινόμενο να βλέπουμε σήμερα κρίσιμα θέματα του Κλάδου να αποφασίζονται από “επιτροπές”, που ο Κλάδος δεν ξέρει καν πως υπάρχουν, πώς προέκυψαν, τί κυοφορούν και σε ποιόν αναφέρονται είναι παντελώς απαράδεκτο! Το σύστημα που προτείνουμε για τη διοίκηση του ΠΦΣ είναι το γνωστό σύστημα ανάθεσης έργου σε Επιτροπές που δυστυχώς όμως πολλές φορές το είπαμε αλλά ποτέ δεν έγινε πραγματικά.


Ειδικότερα για την ανάλυση της λειτουργίας του προτείνουμε την παρακάτω ροή διοίκησης.



  • ΔΣ ΠΦΣ/ Καταγραφή προβλήματος. Ποιο είναι, τι παραμέτρους έχει, ποιες συνέπειες και τι πάμε να πετύχουμε
  • ΓΣ ΠΦΣ/ Επιλογή παραμέτρων πάνω στις οποίες θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα. Κατευθύνσεις. Ανάθεση σε επιτροπή και επιλογή προσώπων. Κάθε επιτροπή θα πρέπει να έχει τουλάχιστον και ένα μέλος ΔΣ για καλύτερο συντονισμό
  • Επιτροπές/ Πενταμελείς επιτροπές με σύνθεση ένα μέλος ΔΣ και 4 εξειδικευμένους συναδέλφους για το πρόβλημα. Οφείλουν να καταρτίσουν ανάλυση του προβλήματος και να προτείνουν λύσεις
  • ΔΣ ΠΦΣ/ ΓΣ ΠΦΣ. Επιλέγουν μεταξύ των λύσεων όχι με μακροσκελείς μονολόγους για θέματα που έχουν ήδη συζητηθεί αλλά με επιλογή μεταξύ των λύσεων που πρότειναν οι επιτροπές και τελική ψηφοφορία.