Διεκδίκηση του δέοντος ρόλου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.)

Ο σχεδιασμός του κράτους για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας αποδίδει σημαντικό ρόλο σε σχηματισμούς που μπορούν να προσφέρουν χρησιμότητα στον πολίτη κοντά στον τόπο κατοικίας του και πριν την επίσκεψή του στον ειδικό ιατρό ή τους εξειδικευμένους σχηματισμούς. Στο σχεδιασμό αυτό το Ελληνικό Φαρμακείο μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο καθώς κατέχει μια υψηλότατη διασπορά και είναι ο πλέον εύκολα προσβάσιμος σχηματισμός και με το χαμηλότερο κόστος.


Για να συμβεί αυτό είναι αναγκαίο να συστηματοποιηθούν οι υπηρεσίες και τα οφέλη που παρέχει το φαρμακείο στο σύστημα υγείας αλλά και να υπάρξει διασύνδεση της δομής του φαρμακείου με τη συνολική δομή της ΠΦΥ.


Παράλληλα είναι αναγκαίο να ενισχυθούν τα φαρμακεία που βρίσκονται σε περιοχές που απουσιάζουν άλλοι σχηματισμοί ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) ή βρίσκονται σε στοιχειώδη βάση όπως π.χ. τα αγροτικά ιατρεία. Αναφερόμαστε κυρίως σε φαρμακεία κοινοτήτων, αγροτικών περιοχών, μικρών νησιών κλπ) τα οποία ιδρύθηκαν λόγω της ύπαρξης πληθυσμιακού ορίου και θα πρέπει να ενισχυθούν ώστε να μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους. Η ενίσχυση αυτή θα πρέπει να γίνει είτε με επαναφορά των αυξημένων εκπτώσεων που προϋπήρχαν στο παρελθόν είτε με ελάφρυνση από rebate, φορολογία κλπ., καθώς η απλή θεσμοθέτηση μειωμένου ΦΠΑ 4,5% πιθανόν να μην αρκεί ως κίνητρο βιωσιμότητας.


Η συμβολή σε αυτό των συναδέλφων που βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές είναι καθοριστική για την εμπειρία που μας προσφέρουν για να πετύχουμε αυτό το σκοπό.


Ταυτόχρονα καθίσταται απαραίτητη για τη στήριξη του φαρμακευτικού ιστού και απολύτως συμφέρουσα για την κοινωνία και την Πολιτεία η θεσμοθέτηση και ταυτόχρονη νομοθετική διάκριση υπηρεσιών που προσφέρονται με τη χορήγηση του φαρμάκου (π.χ. συμβουλευτικές που ενσωματώνονται στο π.κ.), σε αντιδιαστολή με υπηρεσίες που προσφέρονται ανεξαρτήτως χορήγησης (π.χ. νυχτερινή αποζημίωση, απλές διαγνωστικές παρακολουθήσεις κλπ., που μπορούν να αποζημιώνονται κατ' αποκοπήν).