Γενική Πολιτική Φαρμάκου (από παραγωγή μέχρι τελική χορήγηση) - Συνταγογράφηση με δραστική ουσία

Γενική Πολιτική Φαρμάκου (από παραγωγή μέχρι τελική χορήγηση)


Ο ΠΦΣ θα πρέπει να έχει λόγο και θέση πάνω στα θέματα που αφορούν την φαρμακευτική περίθαλψη, την παραγωγή, διανομή και διάθεση του φαρμάκου, την φαρμακευτική δαπάνη και την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας γενικότερα.


Το φαρμακείο δεν είναι ένας αυτόνομος αποκομμένος οργανισμός στο σύστημα υγείας αλλά ένα οργανικό κομμάτι των δομών πρωτοβάθμιας και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης που κατέχει στρατηγικό ρόλο στα αποτελέσματα των δεικτών υγείας που παρατηρούμε στη χώρα μας. Η θέση του φαρμακείου σε αυτή δεν μπορεί να κατοχυρωθεί μόνο με την επίκληση ενός αόριστου κοινωνικού ρόλου (όπως γινόταν έως τώρα ) αλλά θα πρέπει με μελέτες τεκμηρίωσης να αποτιμηθεί, μετρηθεί και αξιολογηθεί η συμβολή του και η θέση του στο σύστημα υγείας.


Η πρότασή μας σε αυτό θα πρέπει να είναι η διαρκής ύπαρξη ομάδας Φαρμακοοικονομίας. Η ομάδα αυτή θα πρέπει παράλληλα να αποτελεί εξειδικευμένη ομάδα διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο, τους άλλους Φορείς του φαρμάκου, την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και τεχνικές ομάδες στα πλαίσια του μνημονίου, της task force, της ομάδας εκσυγχρονισμού του ΕΟΠΥΥ, της α’ βάθμιας υγείας κλπ.


Χωρίς μια τέτοια εξειδικευμένη ομάδα κρούσης και με τυχαία εκπροσώπηση των συνδικαλιστικών φορέων όπως τύχει και ανάλογα με τους εκλογικούς συσχετισμούς της στιγμής δεν υπάρχει καμιά ελπίδα σοβαρής εκπροσώπησης ενάντια στις καλοοργανωμένες και απόλυτα διαβασμένες στρατιές συμβούλων (ή και “συμβούλων”) που απαρτίζονται από άτομα είτε με ισχυρά ακαδημαϊκά προσόντα και υπόβαθρο γνώσεων είτε στηρίζονται σε πλάτες παραγόντων της αγοράς με ισχυρή οικονομική διάρθρωση και επιρροή.






Συνταγογράφηση με δραστική ουσία


Στο θέμα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία και όχι με την εμπορική είμαστε οι μόνοι που από την αρχή έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ!

Κι αυτό γιατί:



  • το Ελληνικό Φαρμακείο δεν μπορεί να επιβιώσει με άλλον τρόπο
  • ο Έλληνας ασθενής δε γίνεται να μένει χωρίς το φάρμακό του ούτε για μία ώρα (μέχρι να παραγγελθεί) αν δε βρίσκει τα συγκεκριμένα γενόσημα που θα συνταγογραφούνται
  • η φαρμακευτική δαπάνη δεν μπορεί ανεξέλεγκτα να αυξάνεται αν δεν υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα αποκλεισμού συμφέροντος προκλητής συνταγογράφησης. Η άποψη πως λόγω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (και του ελέγχου που θα μπορεί να επιτύχει) αυτό δεν είναι πια αναγκαίο, ενέχει τον κίνδυνο σε ενδεχόμενη αποτυχία του συστήματος ή μειωμένης απόδοσής του η δαπάνη να μην μπορεί να συγκρατηθεί!


Στο θέμα αυτό δε χωράνε ούτε φοβίες, ούτε ταλαντεύσεις, μισόλογα και αλχημείες!


Είναι εθνική ανάγκη, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και αποτελεί υποχρέωσή μας να αποτελέσουμε τον πυλώνα υποστήριξης της Ελληνικής παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας στο στάδιο επιλογής ασφαλών γενοσήμων για τους Έλληνες ασθενείς