Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΗΛΙΑΣ ΧΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ: Η 1Η ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Συνάδελφοι,

η περίοδος που διανύουμε, σίγουρα δεν προσφέρεται για λόγια και γραπτά. Ένας ΕΟΠΥΥ που συνεχίζει και ξεχειλώνει το πουλόβερ των πληρωμών, καθίσταται από μόνος του η σοβαρότερη απειλή, όχι πλεόν για το αύριο αλλά για το σήμερα του ελληνικού φαρμακείου. Τα μηνύματα που αποκόμισαν και που παρουσίασαν μέσα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις τους οι δύο αντιπρόεδροι του ΠΦΣ, Βαλτάς και Σοφιανόπουλος, σχετικά με την πορεία των αποθεματικών του ΕΟΠΥΥ, είναι όχι μόνο απογοητευτικά αλλά απειλούν όσο ποτέ τον κλάδο με βέβαιο οικονομικό αποκεφαλισμό.
            Σε όλο αυτό το καταστροφικό για το ελληνικό φαρμακείο οικονομικό περιβάλλον, προστίθεται και η έκδηλη ανησυχία σχετικά με την τροπή που μπορεί να λάβει το «παγωμένο» για την ώρα ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, καθιστώντας την προεκλογική περίοδο μία αργή και βασανιστική για τον κλάδο διαδικασία, η οποία εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο είτε τους εραστές των αναμνήσεων του χρονοδιαγραμμάτος Σαλμά, είτε τους οπαδούς των «μαγικών λύσεων» Κουρουμπλή, στον αγώνα του ποιος θα ...





...προσπεράσει τον άλλον στο εκλογικό αποτέλεσμα.
            Παρ’ όλες όμως τις σημαντικές αντιστάσεις που προβάλλονται τόσο σε δημιουργικό όσο και σε παραγωγικό επίπεδο, ο Πρόεδρος και το ΔΣ του ΠΦΣ, σε πείσμα των καιρών αλλά και στην προσπάθειά τους να εξαντλήσουν όλα τα διαπραγματευτικά τους όπλα, διοργάνωσαν το 1ο Φαρμακευτικό Συμπόσιο της PGEU στην Ελλάδα.
            Για πρώτη φορά στην ιστορία του κλάδου, δόθηκε η ευκαιρία στο ΔΣ να ενημερωθεί, να ενημερώσει, να ανταλλάξει απόψεις, να συλλέξει στοιχεία και συνάμα να συσφίξει τις μέχρι σήμερα χαλαρές σχέσεις με τους 31 Ευρωπαίους εκπροσώπους των φαρμακοποιών που προσήλθαν, τη στήριξη των οποίων ενδεχομένως να χρειαστούμε και έμπρακτα σε πιθανή προσφυγή μας στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αλλά και μέσα από τις παρεμβάσεις και συστάσεις της PGEU στα θεσμικά και οικονομικά παράλογα πειράματα που εφαρμόζονται στην χώρα μας εις βάρος του κλάδου, από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία κατ΄εντολήν εγχώριων και ξένων συμφερόντων.
            Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι παρουσίασαν τα χαρακτηριστικά του φαρμακευτικού επαγγέλματος της κάθε χώρας, επιφυλάσσοντάς μας ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες εκπλήξεις σχετικά με αυτά που μας ανέπτυξαν. Από τη μία λοιπόν ο Ρουμάνος συνάδελφος ο οποίος βρέθηκε πριν 3 χρόνια να περιμένει 18 ολόκληρους μήνες για να αποζημιωθεί από τον ασφαλιστικό του φορέα και σήμερα η ψαλίδα έχει κλείσει στους 4 μήνες, σε μία ρυθμισμένη αγορά μέσου όρου 3 μηνών πίστωσης του χονδρεμπορίου. Η έκπληξη βέβαια για εμάς δεν εκφράστηκε μόνο στο χρόνο της 18μηνης καθυστέρησης αλλά στο γεγονός ότι το χονδρεμπόριο αποσύρθηκε(!) από τις απαιτήσεις εξοφλησης των οφειλομένων των φαρμακοποιών για όσο καιρό κράτησε αυτή η στάση πληρωμών!
            Από την άλλη βέβαια, η απάντηση των Γάλλων φαρμακοποιών ήταν αποστομωτική όταν σε ερωτήματα μας μαζί με το Γιάννη το Δαγρέ, ανέφεραν ότι οι πληρωμές στη χώρα τους ολοκληρώνονται εντός 3 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης των συνταγών σε μία αγορά ρυθμισμένη στις 45 ημέρες πίστωσης των αποθηκών προς τα φαρμακεία! Άκρως ενδιαφέρουσα επίσης και η συζήτηση που κάναμε μαζί τους, όταν οι ίδιοι μας ανέλυαν όλο το μοντέλο υπηρεσιών, μέσα από το οποίο αποζημιώνονται από το κράτος με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε περιπτώσεις συμβουλευτικής φαρμακευτικής η οποία επικεντρώνεται στη σωστή χρήση της φαρμακευτικής αγωγής, κατόπιν μάλιστα συνεννόησης και συγκεκριμένου χρόνου τον οποίο ορίζει ο ίδιος ο φαρμακοποιός για να συζητήσει με τον ασθενή του. Θα πρέπει επίσης να σταθώ στο γεγονός του ότι ο μέσος όρος κατανομής των φαρμακείων σε ολόκληρη την Ευρώπη, δεν παρεκκλίνει σημαντικά πέραν του ενός φαρμακείου ανά 3500 κατοίκους πράγμα το οποίο αποτελεί σημείου προβληματισμού για τα σχέδια που δρομολογούνται στη χώρα μας… Δε θα επεκταθώ περισσότερο για την ώρα.
            Τα επαρκή δεδομένα που συλλέξαμε μετά από αυτή τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους σε επίπεδο φαρμακευτικής περίθαλψης των Ευρωπαίων πολιτών, του τρόπου με τον οποίο αυτή κατανέμεται, καθώς και των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της, είναι εξαιρετικής σημασίας για την κατανόηση της έκτασης και την αντιμετώπιση του προβλήματος που αναζητά επειγόντως λύση στη χώρα μας.
            Οφείλω λοιπόν να ομολογήσω, ότι σε κάθε περίπτωση, μόνο αρνητικό δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα της 1ης Πανευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Προέδρων των Φαρμακευτικών Συλλόγων. Σε μία άλλη, πιο “ήσυχη” εποχή, είναι σίγουρο ότι θα μιλούσαμε για μία ακόμα καινοτόμο δράση του ΠΦΣ, ο οποίος αντί να οδηγηθεί ο ίδιος, έφερε αυτός την Ευρώπη στην Ελλάδα. Και όπως γνωρίζουμε, η “Ευρώπη των λαών” δεν αντικατοπτρίζει την Ευρώπη των ηγετών αλλά την Ευρώπη των αγροτών, την Ευρώπη των γιατρών, την Ευρώπη των επαγγελματιών, την Ευρώπη των φαρμακοποιών και της κοινής και αλληλέγγυας δράσης.

Χαλιγιάννης Ηλίας

Ταμίας Π.Φ.Σ.