Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ : "Οι Έλληνες δικαιούνται ένα σύστημα υγείας που θα τους παρέχει απρόσκοπτα τη νοσηλεία και το φάρμακό τους''

ΟΜΙΛΙΑ  ΤΟΥ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΥΡΑΝΤΟΥ  ΣΤΗΝ  ΚΟΠΗ  ΤΗΣ  ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ  ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ  ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ :


Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και για την τιμή που μου κάνατε. Η φετινή εκδήλωσή σας συμπίπτει με μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική αλλαγή για την χώρα μας . Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος πέραν του εκλογικού αποτελέσματος που σηματοδοτεί από μόνο του μια μεγάλη αλλαγή , έχουμε όλοι την αίσθηση ότι μπαίνουμε σε μια μεταμνημονιακή εποχή. Αυτή την φορά όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην ουσία.

Για πρώτη φορά φαίνεται ότι η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι. Ο ραγιαδισμός των προηγουμένων ετών δίνει την θέση του στην επαναστατικότητα και στην αντεπίθεση.

Για πρώτη φορά μετά από πέντε συναπτά έτη, δεν μιλάμε αποκλειστικά για περικοπές , αλλά και για παροχές.


Για πρώτη φορά πρωθυπουργός μίλησε στην Βουλή για «υγειονομική τραγωδία». Αυτό ακούστηκε σαν μια πολύ ευχάριστη μελωδία στα αυτιά μας , γιατί αυτή την διαπίστωση την φωνάζουμε εδώ και χρόνια στους κυβερνώντες , αλλά αυτοί κουνούσαν απλώς συγκαταβατικά το κεφάλι τους και την επομένη μέρα προχωρούσαν σε μνημονιακά νομοθετήματα.


Από το βήμα αυτό όμως θέλω να διαφωνήσω και με τον υπουργό Οικονομικών, τον κ. Βαρουφάκη που τα έριξε όλα στην Τρόικα. Δεν φταίει η Τρόικα για όλα. Τα μέτρα που κατέστρεψαν την Ελλάδα και το σύστημα υγείας, τα πρότειναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η τρόικα φυσικά τα αποδέχθηκε .

Τον κατακερματισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, από τα 5,2 δις το 2009 στα 2 δις το 2014 δεν τον υλοποίησε η Τρόικα. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις τον αποφάσισαν και οι κ.κ. Γεωργιάδης και Βορίδης πιστοί στο καθήκον τους , έφθασαν την δαπάνη στα 2 δις και το σύστημα υγείας στην εντατική.

Το τέχνασμα της επιστροφής ποσοστών από τους παρόχους, είτε αυτό λέγεται rebate είτε clawback , η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση το πρότεινε και οι δανειστές μας το δέχθηκαν.

Την αύξηση των ποσοστών συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων, η προηγούμενη κυβέρνηση τα υλοποίησε.

Τις χιλιάδες απολύσεις στις φαρμακοβιομηχανίες ,τα εκατοντάδες κλεισίματα των φαρμακείων και το χάος στο ωράριο λειτουργίας τους η προηγούμενη κυβέρνηση τα προκάλεσε.

Σήμερα όμως φαίνεται όλα να αλλάζουν. Τι περιμένουμε λοιπόν όλοι εμείς του χώρου της υγείας;

Περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να πράξει αυτά που οφείλει, για να έχει ο Έλληνας πολίτης ένα σύστημα υγείας που να τον καλύπτει.

Προσέξτε. Δεν είμαι αιθεροβάμων και δεν είπα ότι περιμένουμε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά που έχει εξαγγείλει προεκλογικά. Ανέφερα ότι περιμένουμε να πράξει αυτά που πρέπει.

Ο χαρακτηρισμός «υγειονομική τραγωδία» από τον πρωθυπουργό, δημιουργεί μεγάλες υποχρεώσεις και στη νέα ηγεσία του Υπουργείου υγείας και σε εμάς όλους τους παρόχους της υγείας.

Για τον λόγο αυτό όλοι εμείς που ανήκουμε στον χώρο της υγείας, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τη νέα ηγεσία στο δύσκολο έργο της. Πρέπει όμως και η Πολιτεία να αναγνωρίσει την βοήθειά μας αυτή.

Η καταστροφή του συστήματος υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πρέπει να σταματήσει εδώ. Οι Έλληνες δικαιούνται ένα σύστημα υγείας που θα τους παρέχει απρόσκοπτα τη νοσηλεία και το φάρμακο τους. Αυτή είναι η θέση μας και σε αυτή την κατεύθυνση θα πορευτούμε και τα επόμενα χρόνια.

Σας ευχαριστώ πολύ.