Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Προς την «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φαρμακοποιών»

Αθήνα 25-8-2014



Προς την «Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φαρμακοποιών»


Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός, ότι σήμερα βιώνουμε την απόλυτη μεθόδευση των πράξεων μιας Κυβερνητικής μειοψηφίας, η οποία αφορά όχι μόνο τον τρόπο ζωής των Ελλήνων Πολιτών, αλλά αυτή καθαυτή την επιβίωσή τους.
Τα περισσότερα  που  αναφέρετε στην  επιστολή σας, είναι  γενικώς  αποδεκτά  και  αυτονόητα, και  θα 



μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αν ζούσαμε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον στο οποίο η Δημοκρατία και η διάκριση των εξουσιών θα είχαν πρωτεύοντα ρόλο.
Στους τελευταίους δύο μήνες για τον κλάδο μας τουλάχιστον, έχουν εφαρμοστεί νόμοι και διατάξεις που αφορούν θέματα για τα οποία η μέχρι πρότινος διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε θέσει κόκκινες γραμμές και είχε αναλωθεί σε επαναστατικές δηλώσεις. Η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, η έμμεση αλλά καλά μεθοδευμένη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, η προσπάθεια για κατάργηση των συλλογικών οργάνων μέσω της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και της ουσιαστικής κατάργησης των Πειθαρχικών συμβουλίων, σε συνδυασμό με τον φιλοκυβερνητικό συνδικαλισμό που αποδεδειγμένα υφίσταται τα τελευταία χρόνια , δεν αφήνει περιθώρια για καμιά αισιόδοξη πρόβλεψη.
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να παραμείνει ακέφαλος και εν ... υπνώσει για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μεθοδεύοντας σε αυτό το χρονικό διάστημα όλα τα παραπάνω, και ο Θεός ξέρει τι άλλο , εναντίον του κλάδου.
Έχουν περάσει δυόμιση περίπου μήνες από την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και ουδείς γνωρίζει πότε θα εγκριθούν τα αποτελέσματα ώστε να συγκληθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο μέχρι αποδείξεως τουναντίον - στη πλειοψηφία του - δεν συμβαδίζει με τις φιλοκυβερνητικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες!
Ως «Πανελλήνια Φαρμακευτική Συμμαχία» είμαστε αντίθετοι στο σημερινό χαώδες καθεστώς του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, για το οποίο όπως γνωρίζετε ο ΦΣΑ μόνος του έδωσε μάχη για την κατάργηση του νόμου Λοβέρδου και των υπολοίπων Υπουργών, οι οποίοι όταν ήταν στην αντιπολίτευση , συνέπλεαν μαζί μας!
Είμαστε αντίθετοι στη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων καθώς και γενικά στη συνεχιζόμενη πολιτική της Κυβέρνησης που αφορά το φάρμακο, όπως αυτή εκφράζεται από αιφνιδιαστικές υπουργικές αποφάσεις, από πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και από νομοσχέδια που έρχονται με την μορφή του κατεπείγοντος στην Βουλή για να ψηφιστούν από ... αδιάβαστους βουλευτές.
Το φάρμακο ασφαλώς και δεν είναι καταναλωτικό προϊόν ούτε και μπορεί να τίθεται στη διαδικασία, του ανταγωνισμού της δήθεν ελεύθερης αγοράς. Δεν μπορεί να έχουν πρόσβαση σε αυτό μόνο οι έχοντες και κατέχοντες ούτε να αποτελεί προϊόν εκμετάλευσης και μάλιστα με την ... ανοχή μας!
Πρώτος ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, διαφώνησε με την χρησιμοποίηση της λέξης «φαρμακείο», στα e-shops που διαφημίζονται ως e-pharmacy και που παραπλανούν τους πολίτες διοχετεύοντας στην αγορά προϊόντα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν επιστημονική ύλη του πραγματικού φαρμακείου.

Ο διαχειριστικός έλεγχος όχι μόνο στα οικονομικά του ΤΣΑΥ, αλλά σε οτιδήποτε υπάρχει υποψία για κακοδιαχείριση θα πρέπει όχι μόνο απλά να ζητείται αλλά να επιβάλλεται.
Για όλα τα ανωτέρω δεν μπορεί να υπάρξει διαφωνία.
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Ζούμε σε ένα νέο περιβάλλον για το οποίο ως Έλληνες πολίτες δεν ρωτηθήκαμε αλλά επιβλήθηκε και στο οποίο καλούμεθα να επιβιώσουμε. Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι μόνο εμείς μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα. Έχει «φροντίσει» η Κυβέρνηση στρέφοντας τον ένα κλάδο εναντίον του άλλου να δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την αλληλοεξόντωσή μας.
Υπάρχει ένας λαός ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Νιρβάνα και εξαθλίωσης και ο οποίος υπομένει μέχρι σήμερα όλα αυτά που επιβάλλονται χωρίς καμία αντίδραση ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν ηγέτες.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να εθελοτυφλούμε. Σε αυτό το περιβάλλον θα πολεμήσουμε για να σώσουμε όχι μόνο ότι έχουμε μέχρι σήμερα επιτύχει, αλλά την αξιοπρέπεια του κλάδου ο οποίος πάντοτε, με εξαίρεση το τελευταίο χρονικό διάστημα, ήταν απέναντι σε μεθοδεύσεις , ίντριγκες και ατομικά – κομματικά συμφέροντα.
Τα σημερινά προβλήματά μας δεν είναι ξεκομμένα από το κοινωνικό σύνολο, ούτε και αντιμετωπίζονται από ένα άτομο ή μία παράταξη. Απαιτείται συνεργασία και ειλικρίνεια όσων τουλάχιστον πιστεύουν ότι η σύνθεση απόψεων μπορεί να ενώσει τον κλάδο και ότι οι προσωπικές εκτιμήσεις και φιλοδοξίες απλά τον οδήγησαν στο βατερλώ του.
Γι' αυτό δεν έχει τόση σημασία το ποιός θα είναι πρόεδρος του επόμενου Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., όσο το ποιά θα είναι η πολιτική θα πρέπει να ακολουθηθεί για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη πολιτική του. Η σύνθεση απόψεων και η δυνατότητα έκφρασης κάθε είδους πρότασης παίζει πρωταρχικό ρόλο για την παράταξή μας. Οι μέχρι πρότινος μυστικές συμφωνίες, τα προσωπικά - μοναχικά ραντεβού και οι μεθοδεύσεις για την υποταγή του κλάδου και την αδρανοποίης του, θα αποτελέσουν ένα πικρό παρελθόν από το οποίο μόνο μαθήματα μπορούμε να πάρουμε.
Οφείλουμε να αφυπνίσουμε τον κλάδο, να τον ενώσουμε κατά το δυνατόν, να ενημερώσουμε σωστά και ειλικρινά τον Ελληνικό λαό για αυτά που συμβαίνουν σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να αντιπαρατεθούμε επιτέλους στην Κυβερνητική πολιτική με τρόπο που να την πλήττει καίρια.
Η αντιπαράθεση με την Κυβερνητική πολιτική δεν αποκλείει βεβαίως καμία τακτική, αλλά πρωτίστως θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν η οικονομική εξάντληση του κλάδου, η ψυχική εξαθλίωση των μελών του και η αποφασιστικότητά του να μην παραδοθεί ...

Για την «Πανελλήνια Φαρμακευτική Συμμαχία» 
Κ. Λουράντος