Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: «ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ Ο ΓΑΤΟΣ ... ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ....»

Παρακολουθώντας την τεράστια καθυστέρηση από την Περιφέρεια για την επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που έγιναν στις 14/6/2014 και παρατηρώντας τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στο χώρο του φαρμάκου με νομοθετήματα και Υπουργικές αποφάσεις χωρίς καμία αντίδραση από μέρους μας, δεν μπορώ παρά να φέρω στη μνήμη μου την αντίστοιχη περίπτωση στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής.




Οι εκλογές στον ΦΣΑ έγιναν στις 30/11/2013 και η επικύρωση τους μετά από 17 ημέρες. Να σημειωθεί επίσης ότι τότε υπήρξαν τρείς ενστάσεις επί των αποτελεσμάτων, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση ενώ στις εκλογές του Π.Φ.Σ. δεν υπήρξε καμία ένσταση.
Τι συμβαίνει λοιπόν με τον περιφερειάρχη κ.Σγουρό;
Γιατί καθυστερεί μία απλή διαδικασία έγκρισης αποτελεσμάτων για τα οποία δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ απολύτως ένσταση; Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι η καθυστέρηση αυτή , έχει σκοπό την εφαρμογή αποφάσεων και νόμων χωρίς καμία αντίδραση από έναν ανύπαρκτο Πανελλήνιο. Όμως η ουσία αυτή είναι. Δεν υπάρχει Προεδρείο στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Δεν υπάρχει καμία αντίδραση, για όλα αυτά που εν μία νυκτί περνάνε εις βάρος των φαρμακοποιών….. και ο χορός καλά κρατεί με τα «ποντίκια» να χορεύουν ανενόχλητα...
Σας παραθέτω ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο που ανήρτησε ο Πρόεδρος Ρεθύμνης κ.Κωνσταντίνος Βαρδιάμπασης σχετικά με το τι μέτρα έχουν περάσει στο χρονικό διάστημα από την προκήρυξη των εκλογών του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου μέχρι σήμερα. Και είναι σίγουρο ότι δεν τελειώσαμε με αυτά, αλλά έρχονται και άλλα για τα οποία ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι και τι επί πλέον κόστος θα έχουν για τα φαρμακεία. 
Και φυσικά καμιά διαμαρτυρία από τον Προεδρεύοντα σήμερα του Π.Φ.Σ.. Ίσως όμως και να μη μπορεί...

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής στον οποίο έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, δεν μπορεί από μόνος του να σηκώσει όλο το βάρος μιας αντίδρασης που δεν φαίνεται πουθενά. Και ειδικά όταν πρόκειται για θέματα που άπτονται Πανελλαδικού ενδιαφέροντος, όπως ειναι ... ωράριο λειτουργίας φαρμακείων, έμεση κατάργηση πειθαρχικών, μείωση ποσοστού κέρδους φαρμακείων, νέοι τρόποι εκτέλεσης συνταγών με ποινές εναντίον των φαρμακοποιών, καθυστέρηση ληξιπροθέσμων οφειλών ΕΟΠΥΥ, απαξίωση φαρμακευτικών συλλόγων κ.λ.π.
Ακολουθεί το κείμενο του Προέδρου Φ.Σ.Ρεθύμνης Κώστα Βαρδιάμπαση :
«Αμέσως μετά τον ανασχηματισμό και την ανάληψη καθηκόντων από τον κ.Βορίδη, και ενόσω ο ΠΦΣ ευρισκόταν σε διαδικασία αρχαιρεσιών και χωρίς να έχει ακόμα σχηματισθεί σε σώμα το ΔΣ του δευτεροβάθμιου οργάνου, θεσμοθετήθηκαν τα εξής : (παρελκόμενα ή μη, του πολυνομοσχεδίου)
- 28/6/14 ΚΥΑ Σταϊκουρα-Βορίδη-Βρούτση ΦΕΚ Β' 1753 (ανασφάλιστοι)
- 11/7/14 ΦΕΚ 145 Α' επισημοποιήθηκε ο Νόμος για τη σύσταση των νέων Πειθαρχικών Συμβουλίων των Φαρμακευτικών Συλλόγων και η διαδικασία για νέες άδειες ίδρυσης Φαρμακείων και Φαρμακαποθηκών η οποία θα γίνεται με τρόπο 2 φορές το χρόνο.
- 15/7/14 Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ 1907 για το νέο τρόπο τιμολόγησης φαρμάκων. (ποσοστά κέρδους κλπ)
-16-7-14 ΦΕΚ 1920 «Καθορισμός ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων», όπου περιλαμβάνεται το εξής : Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών του κάθε φαρμακοποιού, να προβαίνει σε συγκριτικές αναλύσεις στη βάση προκαθορισμένων δεικτών και να επιβάλει σε φαρμακοποιούς που πα¬ραβιάζουν τις διατάξεις της παρούσης κυρώσεις. Οι κυρώσεις θα είναι οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ και τις κείμενες διατάξεις, που δύνανται να έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της σύμβασης συνεργασίας των φαρμακοποιών με τον οργανισμό για χρονικό διάστημα ανάλογο με την παράβαση.
- 17/7/14 ενημέρωση ΗΔΙΚΑ σχετικά με «Ταμείο Ανασφάλιστων» .

Και έπεται συνέχεια....

Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ