Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

K.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΠΡΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ….. ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ








28 Μαρτίου 2014

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ….. ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ


Κύριε Υπουργέ,
Σας άκουσα στο MEGA σήμερα να υπεραμύνεστε των…. «εργαλείων» που περιέχει η δήθεν έκθεση του ΟΟΣΑ με τον τίτλο εργαλειοθήκη, αναφέροντας ότι όλα αυτά γίνονται για το καλό του έλληνα πολίτη. Είμαι σίγουρος ότι δεν το πιστεύετε, γιατί κανείς νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί ότι η τιμή των φθηνότερων αποζημιούμενων φαρμάκων της Ευρώπης που βρίσκονται στην Ελλάδα, με το δήθεν ανταγωνισμό, θα μειωθεί περισσότερο.



Η ίδια η έκθεση του ΟΟΣΑ που εσείς επικαλείσθε, το αναφέρει: «Οπουδήποτε εφαρμόστηκε αυτή η πολιτική, τα προϊόντα αυτά πολλαπλασίασαν την τιμή τους προς όφελος των ολίγων και δυνατών και εις βάρος των πολιτών και των ασθενών». Γιατί λοιπόν επιμένετε;
Κανείς επίσης δεν πιστεύει οι τιμές των φαρμάκων θα πέσουν με την είσοδο των φαρμακείων στα σούπερ μάρκετ, επειδή θα δύνανται να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες. Όπως προφανώς γνωρίζετε- αλλά δεν ομολογείτε - οι εκπτώσεις για αγορά μεγάλων ποσοτήτων επιτυγχάνονται όταν οι τιμές το επιτρέπουν. Με τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, ακόμα και σήμερα, οι φαρμακοποιοί έχουν πολύ μικρή έκπτωση ανεξαρτήτως ποσότητας παραγγελίας. Είναι προφανές ότι προσδοκάτε την απελευθέρωση των τιμών, ώστε αυτές όταν αυξηθούν αρκετά, να έχουν περιθώριο για μεγάλες εκπτώσεις. Και τότε προφανώς οι τιμές των σούπερ μάρκετ θα είναι χαμηλότερες από αυτές των φαρμακείων, αλλά και οι δύο θα είναι πολύ υψηλότερες από τις σημερινές.
Προσπαθείτε με την λογική της φιλελευθεροποίησης, την οποία υπηρετείτε εδώ και χρόνια, να μετατρέψετε το κοινωνικό αγαθό που λέγεται φάρμακο, σε καταναλωτικό προϊόν, ξεχνώντας εντέχνως ότι και εσείς ο ίδιος και όλη η κυβέρνηση, πριν λίγο καιρό μιλούσατε για υπερκατανάλωση φαρμάκων και σοβαρών παρενεργειών.
Έχετε μιλήσει για πάρτι που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια εις βάρος του ελληνικού λαού, όταν οι τιμές των φαρμάκων ήταν στα ύψη. Και εδώ όμως δεν είπατε την αλήθεια. Οι τιμές των φαρμάκων ορίζονταν από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς, όπως ακριβώς γίνεται και σήμερα και αν οι τιμές τους ήταν στα ύψη (όπως σήμερα αποδεικνύεται ότι πράγματι ήταν), τότε δεν ευθύνονται ούτε οι φαρμακοποιοί, ούτε οι γιατροί, ούτε οι έλληνες πολίτες. Ευθύνη αποκλειστική έχουν οι Υπουργοί που τις εξέδωσαν με την πίεση αυτών που τους τις επέβαλλαν.
Ευλόγως λοιπόν κανείς μπορεί να διερωτηθεί το εξής: Εφόσον σήμερα τα ίδια φάρμακα εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με μειωμένη τιμή πάνω από 50%, όλα αυτά τα χρόνια υπήρχε φανερή αισχροκέρδεια την οποία καρπώθηκε ποιος; Και εφόσον είναι έτσι γιατί ποτέ δεν οδηγήθηκε κάποιος στη δικαιοσύνη; 
Είναι πολύ περίεργη για αυτούς που γνωρίζουν, η λαϊκίστικη και παραπλανητική συμπεριφορά σας για να ωφελήσετε φίλους και γνωστούς. Ποιος λοιπόν ωφελείται από την επιδρομή που εφαρμόζετε στα φαρμακεία και που η αποκορύφωση της βρίσκεται σε εξέλιξη;

Σας άκουσα να λέτε ότι τα φαρμακεία στην Ελλάδα είναι πολλά και ελαφρά τη καρδία να προωθείτε τα περισσότερα στο «εκτελεστικό απόσπασμα». Από την άλλη μεριά με το προς ψήφιση νομοσχέδιο, επιτρέπετε σε φαρμακοποιό να έχει 4 τουλάχιστον φαρμακεία και να συμμετέχει ως εταίρος σε άλλα τόσα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο σε χώρες που τα φαρμακεία δεν επαρκούν για τις ανάγκες των πολιτών και εκεί θα μπορούσαν να δοθούν και περισσότερες άδειες στους φαρμακοποιούς. Όμως, εδώ υπάρχει όχι μόνο υποκρισία αλλά και καθίσταται και πασιφανές ότι η συμπεριφορά και η λογική σας, εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία όλοι γνωρίζουμε. Τι συμβαίνει επιτέλους; Είμαστε πολλοί φαρμακοποιοί και κάποιοι από μας πρέπει να «πεθάνουν»; Ή είμαστε λίγοι και μπορούμε να έχουμε πάνω από ένα φαρμακείο;
Μιλήσατε και μιλάτε εξ ονόματος των ασφαλισμένων δηλώνοντας την λύπη σας για την άθλια οικονομική τους κατάσταση. Εμφανίζεστε ως προστάτης αυτών που εσείς με την τακτική, την πολιτική σας και την παραπληροφόρηση, έχετε οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, την οποία δήθεν συμπονάτε. Οδύρεστε για τους ασφαλισμένους, στους οποίους αυξήσατε τη συμμετοχή, επιβάλλατε το 1 Ευρώ / συνταγή, αναγκάσατε να πληρώνουν από την τσέπη τους, φάρμακα κοινά και καθημερινά, που δεν πλέον δεν αποζημιώνονται από τα ταμεία τους. Ετοιμάζεστε να αυξήσετε αυτή τη λίστα εις βάρος των ασφαλισμένων και από την άλλη μεριά επαίρεστε για το πλεόνασμα που έχετε επιτύχει ως κυβέρνηση.
Η πανηγυρική επιχείρηση ψευδολογίας που έχετε στήσει και που παρουσιάζει το δήθεν αυτό πλεόνασμα που μας βγάζει από την ύφεση, είναι μια ενέργεια που προσβάλλει βάναυσα την ανθρώπινη κοινή λογική και αξιοπρέπεια.
Δεν υπάρχει κανένα πλεόνασμα, όταν το δημόσιο δεν εξοφλεί τις οφειλές του, δεν δίνει συντάξεις, καθυστερεί επιδόματα και άλλες υποχρεώσεις του και γενικά συμπεριφέρεται αποκλειστικά ως εισπράκτορας. Γιατί γνωρίζετε και αυτό πολύ καλά: ότι οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει πλεόνασμα, όταν δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του.
Κύριοι βουλευτές,
Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω – όπως επίσης και όλος ο Ελληνικός λαός – ο βουλευτής ψηφίζεται από τον λαό για τον εκπροσωπεί στη Βουλή. Οι γραμμές και οι επιδιώξεις οποιουδήποτε κόμματος απαγορεύεται να αλλοιώνουν αυτό το ηθικό αλλά και πρακτικό χρέος των βουλευτών. Τα κόμματα δεν μπορούν λειτουργούν ως μαντρί και εσείς ως πρόβατα. Και ξέρετε και τούτο: η κατηγορία «αντάρτης» που κάποια ΜΜΕ προσπαθούν να προσάψουν σε όποιον αντιτίθεται στην ψήφιση καταστροφικών μέτρων για το λαό που εκπροσωπεί, μόνο ως παράσημο μπορεί να εκληφθεί για την αξιοπρέπεια του.
Η άβουλη συμμετοχή και η ψήφιση νομοσχεδίων και άρθρων, που όπως γίνεται συνήθως ουδείς έχει διαβάσει, χάριν της ενότητας της παράταξης, αποτελεί χείριστη εκπροσώπηση του ελληνικού έθνους.
Όλοι έχουμε τις ευθύνες μας και κρινόμαστε για τις πράξεις μας και τη δεδομένη στιγμή, ο καθένας μας θα θερίσει αυτά που έσπειρε.
Όποιοι νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός ξεχνά ή κοιμάται και ότι μπορεί να μετατρέψει τη ζωή των συνανθρώπων του σε ρυπαρό μαγαζάκι των προσωπικών του συναλλαγών, πλανάται πλάνην οικτράν.


Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής