Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΦΣΑΧ προς 'Αδωνι: «Νέοι όροι αγοράς στο ωράριο φαρμακείων»

Κύριε Υπουργέ,


Λάβαμε την εντολή περί δημοσιοποίησης σε μορφή excel ή csv, των εφημερευόντων φαρμακείων του Φ.Σ. Αχαΐας.


Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε, πως ανεξαρτήτως των συζητήσεων σας με συνδικαλιστές άλλων συλλόγων ή με τον Π.Φ.Σ., το ζήτημα του ωραρίου για τα φαρμακεία της Αχαΐας, είναι το σημαντικότερο όλων. Επειδή πιθανώς να μην το γνωρίζετε, σας ενημερώνουμε πως στο σύλλογο μας δεν υπάρχει διευρυμένο φαρμακείο από το 2011 έως σήμερα, που ισχύει ο περιβόητος μνημονιακός νόμος του συμπολίτη μας πρώην υπουργού και στις ώρες πρόβλεψης του νόμου αυτού λειτουργίας διευρυμένων φαρμακείων, τα μέλη του συλλόγου μας εργάζονται ως εθελοντές στο Κοινωνικό Φαρμακείο της πόλης.




Το καθήκον της εφημερίας και της διανυκτέρευσης είναι ιερό και το γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί καλά, έχοντας εξάλλου ορκιστεί, όμως ο νεοφιλελευθερισμός και το μνημόνιο του οποίου, σύμφωνα με δηλώσεις σας, είστε φανατικότερος ακόμα και του κ. Τόμσεν οπαδός, καταργεί επί της ουσίας το θεσμό των εφημεριών και διανυκτερεύσεων, δίνοντας το δικαίωμα σε δήθεν ισχυρούς οικονομικά ‘’συναδέλφους’’, να εξευτελίζουν τους υπόλοιπους οι οποίοι εφημερεύουν.

Για να λειτουργούν οι θεσμοί κ. Υπουργέ, δεν φτάνει να τους σέβονται οι πολίτες, πρέπει να τους σέβονται και οι κυβερνώντες. Όταν δε στο δίπολο αυτό υπεισέρχεται η επιχειρηματικότητα και το εισόδημα της οικογένειας, τότε ο σεβασμός της πολιτείας στους θεσμούς, είναι για μας απαραίτητη προϋπόθεση για να τους σεβόμαστε και εμείς.

Με μεγάλο προβληματισμό πληροφορούμαστε πως είσαστε έτοιμοι ως Υπουργείο, να συμφωνήσετε με την τρόικα, στην πλήρη διάλυση του ήδη διαλελυμένου ωραρίου φαρμακείων. Να γνωρίζετε από τώρα, χωρίς αυτό να αποτελεί απειλή, άλλα από αίσθημα ευθύνης προς τους συμπολίτες μας, πως σε οποιαδήποτε τροποποίηση του απαράδεκτου υπάρχοντος νόμου, με κατεύθυνση προς πλήρη δήθεν απελευθέρωση του ωραρίου, ο πρόεδρος του Φ.Σ. Αχαΐας θα αποσύρει την υπογραφή του από τους υπάρχοντες πίνακες, δεν θα εκδώσει νέους για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι συνάδελφοι της Αχαΐας θα προσκομίσουν όλοι ιατρικά πιστοποιητικά απαλλαγής από εφημερίες και διανυκτερεύσεις, διότι δεν θα ανεχτούμε να δώσετε το καθημερινό ψωμί μας στους λίγους και ισχυρούς, αφήνοντας στους υπόλοιπους συναδέλφους την εμπορική ‘’λάντζα’’ των διανυκτερεύσεων και των αργιών, όπου οι προηγούμενοι καλοί μας ‘’συνάδελφοι’’ θα ξεκουράζονται πίνοντας εις υγείαν των κορόιδων. Με δεδομένο επίσης πως, ειδικά στο κομμάτι των διανυκτερεύσεων, το μεγαλύτερο τμήμα των πωλήσεων αφορά ΜΥΣΥΦΑ, ελπίζουμε να έχετε ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες super market και παιχνιδάδικων, αλλά και λοιπούς ιδιοκτήτες διακίνησης τυποποιημένων προϊόντων, πως οφείλουν και αυτοί να εφημερεύουν και να διανυκτερεύουν στις αργίες, εφόσον επιθυμούν να διακινούν τα συγκεκριμένα φάρμακα. 
Φυσικά, θα είμαστε στη διάθεσή σας εφόσον μας επιστρατεύσετε, αλλά θα έχετε και την αποκλειστική ευθύνη για ότι συμβεί, μιας και έγκαιρα σας προειδοποιούμε.



Κλείνοντας, να σας υπενθυμίσουμε πως στον αστικό ιστό της πόλης της Πάτρας, λειτουργούν 217 φαρμακεία, το 60% των οποίων έχει ως ιδιοκτήτες γυναίκες, μητέρες, χωρίς υπαλλήλους. Εκτιμούμε πως και εσείς ως σύζυγος, θα θέλατε η γυναίκα σας να διαθέτει κάποιες ώρες από την εργασία της για να φροντίζει και να αναθρέψει σωστά τα παιδιά σας. Αν εσείς και η τροϊκανή λογική σας , μπορεί να προτείνει κάποιο τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί ισότιμα η συγκεκριμένη κατηγορία συναδελφισσών ως προς την επιχειρηματικότητα και δεν θα αναγκαστούν να οδηγηθούν στην ανεργία, είμαστε πρόθυμοι να μεταβάλουμε απόψεις.


Προς ενημέρωση σας τέλος, τα φαρμακεία του νομού Αχαΐας εργάζονται 42 ώρες την εβδομάδα, σε πενθήμερη βάση, ενώ το 18% της δύναμης του συλλόγου βρίσκεται σε εφημερία Δευτέρες – Τετάρτες – Σαββατοκύριακα και αργίες, με τον ίδιο αριθμό συναδέλφων πάντα και ανεξαρτήτως για το ποια αργία πρόκειται.


                                                                      Με τιμή
                                                            Για τον Φ.Σ. Αχαΐας

                                Ο         ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο    ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                    ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ                        ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΑΜΙΤΣΟΣ