Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: «ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ !»


Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται. Να υπάρχει επίσημη συμφωνία με την τρόϊκα εκ μέρους της Κυβέρνησης και αυτή ακόμα να εκκολάπτεται.... ως προς το πως και με ποιό ... «παυσίπονο» θα ... περάσει στον Ελληνικό λαό.
Παντoύ υπάρχουν «non papers» με διάφορες εκτιμήσεις και ... δήθεν αποσαφηνίσεις, αλλά έγγραφη ενημέρωση εκ μέρους του Υπουργείου δεν βγαίνει με τίποτα... Όλο «σοφίες» και «εξηγήσεις» από ... γνώστες του παρασκηνίου δημοσιογράφους παρακολουθούμε, που αντί να συνεισφέρουν στην κατανόησή τους, επιτείνουν το πρόβλημα.
Υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τα πάντα γύρω από αποφάσεις και νομοσχέδια που έρχονται στην Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος και άλλα ευτράπελα, που δίνουν την ευκαιρία σε κάποιους να γίνονται τιμητές ή σε άλλους κατακριτές άρθρων που ... πρόκειται να γραφούν από υπουργούς και στελέχη μνημονιακών επιταγών.





Όλοι ... ξέρουν τα πάντα, αλλά περιμένουν την επίσημη παρουσίασή τους από την Κυβέρνηση. Το μόνο που δεν ξέρουν είναι για το πότε θα έρθει το ... φυστίκωμα. Πριν ή μετά τις εκλογές; Γιατί ότι θα έρθει ... αυτό είναι σίγουρο. Άλλωστε όλοι πλέον το λένε ανοιχτά... ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ θα εφαρμοστεί!!!
Θεωρώ απαράδεκτο σήμερα να βγαίνει ο φαρμακευτικός κόσμος δια των εκπροσώπων του και να μιλά για ... νίκη! Θεωρώ επίσης επικίνδυνο να υπάρχει μονόπλευρη πληροφόρηση από την Κυβέρνηση αποκλειστικά σε όσους μπορούν να ... «συνεννοηθούν» μαζί της. Ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω και την απαράδεκτη συμπεριφορά του προεδρείου του δευτεροβάθμιου οργάνου μας, να απαγορεύσει στους δύο προέδρους εκ των μεγαλυτέρων συλλόγων της Χώρας (Αχαΐας και Ηρακλείου Κρήτης) να εισέλθουν στο γραφείο του Υπουργού Υγείας και να παρακολουθήσουν την συζήτηση κατά την τελευταία συνάντηση του ΠΦΣ με τον Υπουργό.
Για πρώτη φορά στην συνδικαλιστική μου πορεία, είδα τον κλητήρα του Υπουργείου να κρατά στα χέρια του λίστα των ονομάτων που θα μπορούσαν να μπουν στο γραφείο του Υπουργού και να απαγορεύει την είσοδο σε όσους δεν περιλαμβάνοντο... Για πρώτη φορά είδα αυτούς που κόπτονται για την ενότητα να την πυροβολούν και μάλιστα με τέτοιο απαξιωτικό τρόπο... Ενότητα σημαίνει «όλοι μαζί» και με αυτούς που συμφωνούμε, αλλά κυρίως με αυτούς που ΔΕΝ συμφωνούμε.
Σήμερα λοιπόν μάθαμε και επισήμως (το ξέραμε και από ... προηγούμενες δηλώσεις εκπροσώπων μας) ότι οι φαρμακοποιοί συμφώνησαν να παραμείνουν στα φαρμακεία τους τα ΜΥΣΥΦΑ για ένα τρίμηνο με απελευθερωμένο το ποσοστό κέρδους (άρα και της λιανικής τιμής), ώστε να αποδειχθεί σε αυτό το διάστημα ότι δεν είναι καρτέλ και ότι ο κανιβαλισμός θα αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς.
Φαντάζομαι λοιπόν τους αρμοδίους και ... υπαλλήλους της τρόικας να κρατούν ένα «πεσο-τιμό-μετρο» στο χέρι και να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο μετρώντας τον ... ανταγωνισμό και την απόδοσή του... Μετά να συσκέφτονται με την τρόικα και ... ή να συμφωνούν ότι τα φαρμακεία είναι καρτέλ, ή ότι είναι κάπως ... καρτέλ, ή τελικά πως ο κανιβαλισμός δεν ... απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα (στο χέρι τους είναι αφού έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι) με συνέπεια να τοποθετηθούν στα super markets. Και το χειρότερο είναι ότι θα πάνε ... πανηγυρικά αφού πρώτα κατηγορηθούν οι φαρμακοποιοί για ... υπερκέρδη και συντεχνία καρτέλ που δεν μεταφέρουν τις εκπτώσεις στους καταναλωτές!
Ο Υπουργός Υγείας (ο... καλός της παρέας) στην χθεσινή απάντησή του στην ερώτηση του βουλευτή Β. Καρπενάρου σχετικά με τα μέτρα που αφορούν τους φαρμακοποιούς δήλωσε :

• το να έχουμε 11.000 φαρμακεία στη χώρα είναι στρέβλωση της αγοράς, αλλά αυτό είναι μια πραγματικότητα. Αλλά "δεν θα έπαιρνα ελαφρά τη καρδία αποφάσεις να κλείσουν πολλές μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις"
• γι' αυτό θα δοθούν 3 μήνες ευκαιρία στα Φαρμακεία να αποδείξουν ότι εφόσον είναι τόσο πολλά μπορούν να εφαρμόσουν τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και να μειώσουν τις τιμές μέσω του εσωτερικού ανταγωνισμού. Αυτή η ευκαιρία δίνεται σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και των ίδιων των φαρμακοποιών!



Αυτό λοιπόν στην ... καθομιλουμένη σημαίνει ότι τα φαρμακεία πρέπει μεν να κλείσουν σε ένα αδιευκρίνιστο αριθμό, αλλά επειδή «δεν μπορώ να το πω με ελαφριά τη καρδία, γιατί είμαι ευαισθητούλης, επιβάλλω τον κανιβαλισμό ώστε να αλληλοφαγωθούν και μάλιστα ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ» !!!
Εδώ όμως προκύπτει ένα πολύ σοβαρό θέμα: Ποιός ή ποιοί έδωσαν την «σύμφωνη γνώμη μας» στον Άδωνι; Και από που προκύπτει ότι εμείς ευχαριστιόμαστε τον ... κανιβαλισμό; Μήπως είναι οι ίδιοι που συμφώνησαν στο να πάνε ΟΛΑ τα συμπληρώματα διατροφής στα super markets, όταν πριν λίγο καιρό υπόσχοντο ότι θα την γλυτώσουμε μόνο με τις ... lights βιταμίνες; Μήπως είναι ο ίδιοι που έχουν πάρει τα εύσημα από τον «καλό» Υπουργό, ο οποίος παραμονές εκλογών των φαρμακοποιών δήλωνε στους έκπληκτους 'Ελληνες τηλεθεατές ότι από όλους τους συνδικαλιστές μόνο ένας (και η παρέα του φυσικά) πληρεί τις προϋποθέσεις για να συνομιλεί μαζί του ; Μήπως είναι οι ίδιοι που η ... επαναστατικότητά τους ακολουθεί πάντα έναν εφησυχασμό που επιβάλλουν στον κλάδο και που στο τέλος θέλουν να εμφανίζονται και ως ... νικητές;
Από την άλλη, οι διάφορες δηλώσεις περί «καλών» Υπουργών που ... στηρίζουμε και «κακών» Υπουργών που πολεμούμε, όχι μόνο δεν στοχεύουν στο πρόβλημα για το οποίο κινητοποιηθήκαμε αλλά αντιθέτως παραπλανούν τους πάντες και συμβάλουν στην σταδιακή απαξίωση των κινητοποιήσεων. Όταν προσπαθείς να ενώσεις τον κλάδο δεν τον βάζεις απέναντι σε δίλημμα «καλών» και «κακών» αντιπάλων, αλλά απέναντι σε αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα, ανεξάρτητα από προθέσεις, σκέψεις και δηλώσεις ... συμπαράστασης... Γιατί καλοδεχούμενες και οι καλές προθέσεις αλλά το αποτέλεσμα μετράει.
Δεν μπορώ να πανηγυρίσω ούτε για τις φιλικές προς εμάς δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, ούτε για την μετάθεση της λύσης των προβλημάτων σε χρόνο ... μετά τις εκλογές. Δεν μπορώ να πανηγυρίσω για τις κινητοποιήσεις μας που ήταν .... σε κλίμα ομοψυχίας. Ό,τι είχε συμφωνηθεί πριν τις κινητοποιήσεις έγινε και μετά από αυτές. 

Αποτέλεσμα ... «μηδέν εις το πηλίκον». Βέβαια ότι κερδήθηκε χρόνος, υπό άλλες συνθήκες θα ήταν πολύ σημαντικό, αλλά αυτό σήμερα μπορεί να αποδειχθεί ασήμαντο έως καταστροφικό διότι μετά δεν θα υπάρχουν ... εκλογές, άρα ούτε και ... ψηφοθηρική ευαισθησία.

Την ιστορική φράση «νενικήκαμεν» που είπε ο οπλίτης Ευκλής (και όχι ο Φειδιππίδης όπως κάποιοι νομίζουν) διανύοντας 42 χιλιόμετρα με τον οπλισμό του για να ανακοινώσει την νίκη των Αθηναίων κατά των Περσών στον Μαραθώνα το 490 π.χ., ακολούθησε ο θάνατός του από την εξάντληση....
Ας μην ευτελίζουμε το ύψιστο νόημα αυτής της λέξης και ας μη την χρησιμοποιούμε για λόγους εντυπωσιασμού γιατί υπάρχει και ένα πολύ δυσάρεστο τέλος ...

Ο θάνατος!


Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ