Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ


Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, απεφάσισε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη 10 και 11 Μαρτίου. 



 Όπως ανάλυσε στην ενημερωτική του εισήγηση ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. η τρόικα έχει δηλώσει την απόφασή της να επιβάλλει όλα τα μέτρα που περιέχονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τα φαρμακεία ...


Έτσι :

•  τίθεται σε αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων αφήνοντας την εισροή ξένων ιδιωτικών κεφαλαίων σε αυτά... 
•  μειώνεται το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών το οποίο θα γίνει αν το ... κρίνουν σκόπιμο σε επόμενη αξιολόγηση...
• καταργούνται τα πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια αφού η τρόικα επιθυμεί πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος... επειδή υποτίθεται ότι αυτά εμποδίζουν τον ανταγωνισμό.
•  απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων χωρίς οι σύλλογοι να παίζουν κάποιο ρόλο.
• προωθούνται τα ΜΥ.ΣΥ.ΦΑ στα super markets… κατά τα πρότυπα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Όλα αυτά που αναφέρονται ανωτέρω, και που η τρόικα προτίθεται να επιβάλλει στην Ελληνική Κυβέρνηση, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΛΑ ΜΑΖΙ σε κανένα άλλο Ευρωπαϊκό κράτος. Είναι πλέον σαφές ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μία Κυβέρνηση αλλά με τρεις υπαλλήλους των ιδιωτικών συμφερόντων και των Τραπεζών που προσπαθούν να πειραματιστούν πάνω στα Ελληνικά ερείπια που έχουν δημιουργήσει.




Δεν υπάρχει σαφές περίγραμμα για τις ... μεταρρυθμίσεις που τίθενται στο τραπέζι και που προέρχονται από την περίφημη έκθεση ΟΟΣΑ. Μερικά από αυτά είναι γνωστό σε όλους ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν τώρα εν όψει ΕΚΛΟΓΩΝ αλλά ... μπορούν κάλλιστα να εφαρμοστούν μετά από αυτές. 

Είναι επίσης εμφανές πως η προσωρινή όπως λέγεται τρίμηνη παραμονή των Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. στα φαρμακεία με ταυτόχρονη απελευθέρωση της τιμής τους έστω και προς τα κάτω για να διαπιστωθεί αν .... μειωθεί η λιανική τιμή τους, στοχεύει στην μετά από τρεις μήνες ένταξή τους στα ράφια των super markets. 

Σήμερα φθάσαμε στο σημείο να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε προθέσεις της τρόικας και όχι της Ελληνικής Κυβέρνησης ... με σενάρια που η εφαρμογή τους θα φέρει σίγουρη καταστροφή στον κλάδο. Πράγμα που όπως φαίνεται σήμερα επιδιώκεται , ώστε μετά την διάλυση να έρθει η .... ανάπτυξη!

Ζήτησα από το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. σαφές περίγραμμα της κινητοποίησης, δηλαδή πως ξεκινάμε, πως προχωράμε και πότε και με ποιές προϋποθέσεις σταματάμε.... Ζήτησα επίσης να ενημερωθώ με ποιές λύσεις από τα παραπάνω προβλήματα θα υπάρχει ικανοποίηση του κλάδου, ώστε να υπάρξει και η αναστολή των κινητοποιήσεων... Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να παρθούν όλα πίσω ή θα σταματήσουμε αν τα μισά ικανοποιηθούν; Και ποιά ... μισά; Θα είμαστε όλοι μαζί ως το τέλος ή σε λίγο θα μείνουμε πάλι οι γνωστοί να συνεχίζουμε έναν μάταιο αγώνα;

Τα παραπάνω προβλήματα αν πράγματι υφίστανται και δεν έχουν τεθεί απλά για να περάσουν αρχικά κάποια λίγα από αυτά .... χαρίζοντας δήθεν τα υπόλοιπα, δεν λύνονται με μία 48ωρη κινητοποίηση ... Χρειάζεται .... κινητοποίηση επ’αόριστον ... εκτός αν δεν την πιστεύουμε ή συμβαίνει κάτι άλλο...

Ζήτησα τέλος να συστρατευτούν μαζί μας και οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες με τους συνεταιρισμούς πραγματοποιώντας 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, αφού και αυτές θίγονται από τα μέτρα του ΟΟΣΑ και τις ... «μεταρρυθμίσεις» της τρόικας...

Ο πρόεδρος του Φ.Σ. Αχαΐας πρότεινε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα Γ.Σ. των έξι μεγαλύτερων συλλόγων της χώρας με ομιλητές τους έξι προέδρους και με καλεσμένους δημοσιογράφους, βουλευτές και όσους συναδέλφους από όλη την χώρα μπορούν , ώστε να διατρανώσουμε την θέληση μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας.

Επίσης δήλωσε για το θέμα του ωραρίου ότι αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί μεταξύ 40-48 ωρών εβδομαδιαίως ανά φαρμακείο, ανεξαρτήτως ημερών και ανάλογα με τις κατά τόπους ανάγκες των συλλόγων. 

Τέλος ο πρόεδρος της Αχαΐας ζήτησε από τον Π.Φ.Σ. να εκδώσει απλή αλλά σαφή ανακοίνωση που θα περιγράφει τις ακριβείς θέσεις του κλάδου τόσο στο θέμα του ωραρίου και των ΜΥΣΥΦΑ όσο και στα υπόλοιπα ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλοι ακριβώς τους λόγους για τους οποίους αγωνιζόμαστε.

Αγαπητοί συνάδελφοι,



Ανεξάρτητα του τι πιστεύει ο καθένας από εμάς και του τι εικόνες έχει αποκομίσει από το παρελθόν σχετικά με τις τελευταίες κινητοποιήσεις, ο κλάδος πρέπει να δείξει ενωμένος και αποφασισμένος να αντιμετωπίσει την ΤΡΟΪΚΑ και τις ... «μεταρρυθμίσεις» της... Και μαζί με την τρόικα να δώσει ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι παρά τις προσπάθειές της ... δεν κατάφερε να μας διασπάσει ώστε να μας κυριεύσει...


Αυτή η κινητοποίηση είτε την πιστεύουμε είτε όχι , αποτελεί ένα crash test γι’ αυτά που έρχονται και για τα οποία ίσως θα πρέπει τότε να δώσουμε τον υπέρ πάντων αγώνα. Γιατί αν σήμερα οι επερχόμενες εκλογές σε συνδυασμό με μια 48ωρη κινητοποίηση μεταθέσουν για το εγγύς μέλλον την καταστροφή μας, μετά τις εκλογές θα ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ απέναντι ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ... μόνοι αλλά ενωμένοι !

Και αυτό πρέπει να το δείξουμε από σήμερα ... προλαμβάνοντας παρά θεραπεύοντας.

Καλώ όλους τους συναδέλφους σε οποιαδήποτε ομάδα λειτουργίας των φαρμακείων και αν βρίσκονται (διευρυμένοι, ημιδιευρυμένοι κ.λ.π.) να ανταποκριθούν στο αγωνιστικό κάλεσμα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διαφοροποιηθούμε ανάλογα με τον τρόπο σκέψης και τις ιδιαιτερότητες του καθενός. Αντιθέτως έχουμε ανάγκη στο πυρετό της μάχης να βάλουμε στην άκρη το παρελθόν που μας δίχασε και να βρεθούμε μαζί στο παρόν για να χαράξουμε το μέλλον μας όπως εμείς το επιθυμούμε και όχι όπως θέλουν να μας το επιβάλουν...


Κωνσταντίνος Λουράντος