Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

«Περί ΕΟΠΥΥ, ληξιπροθέσμων οφειλών, εκκαθαριστικών ελέγχων και πληρωμών...»

Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η δεύτερη  εντός της εβδομάδας προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν οι κύριοι Σοφιανόπουλος Δαγρές και Λουράντος. Η αιτιολογία της συνάντησης ήταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη  του ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι τρέχουσες και μελλοντικές πληρωμές του Οργανισμού.





Ο ΕΟΠΥΥ, όπως μας έγινε γνωστό (το ξέραμε άλλωστε) δεν μπορεί να ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής  μας, αφού εξαρτάται πλήρως από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τρόικα. Επιπροσθέτως μας δήλωσε και την δυσκολία του ΕΟΠΥΥ να εισπράττει τις εισφορές από τα ασφαλιστικά ταμεία που τον αποτελούν, αλλά και την πτωτική τάση των εισφορών, η οποία όπως φαίνεται θα ενταθεί από την συνεχώς αυξανόμενη ανεργία. Υποσχέθηκε όμως ομαλοποίηση των πληρωμών μας,  κατά το μέτρο του δυνατού.

Για τις κατ’ εξαίρεσην πληρωμές , μας έγινε γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ τις θεωρεί ... νόμιμες πράγμα που εμείς το θεωρήσαμε απαράδεκτο και ζητήσαμε αυτό το καθεστώς να παύση άμεσα...

Όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η κατάσταση είναι αρκετά πολύπλοκη.

Όπως είναι αντιληπτό ληξιπρόθεσμο χρέος είναι αυτό που έχει λήξει η προθεσμία πληρωμής του! Αυτό είναι σε όλους γνωστό εκτός από την τρόικα και την Κυβέρνηση που θεωρεί ληξιπρόθεσμα, μόνο τα χρέη του ... 2011. Μάλιστα το Υπουργείο Οικονομικών πηγαίνοντας παραπέρα την παραφιλολογία επιμένει ότι ληξιπρόθεσμα ΔΕΝ είναι τα χρέη των τελευταίων τριών μηνών του 2011, διότι στις 31 Δεκεμβρίου θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί τα χρέη που δεν είχαν κλείσει 90 ημέρες καθυστέρησης, δηλαδή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Τα χρέη από την 1η Οκτωβρίου 2011 και μετά ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ληξιπρόθεσμα!!!

Για τα χρέη του 2012, που αφορούν σχεδόν όλα τα Ταμεία που απορροφήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ εκείνη την χρονιά... δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, αφού δεν υπάρχει σήμερα ανάλογο κονδύλι,  ειδικά για ληξιπρόθεσμα χρέη όπως του 2011...

Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ μας είπε χαρακτηριστικά ότι αν σήμερα υπήρχε δυνατότητα ένα από αυτά τα ταμεία να έχει εκκαθαρίσει λογαριασμούς του 2012 και τους κατέθετε στον ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός θα έπρεπε να τους πληρώσει όπως τα τρεχούμενα χρέη ... αν φυσικά υπήρχαν χρήματα...

Δυστυχώς όμως σήμερα κανένα ταμείο δεν μπορεί να κάνει εκκαθάριση του 2012 διότι δεν υπάρχει επιτροπή που να αναλάβει τέτοια διεκπεραίωση. Μάλιστα οι επιτροπές που σήμερα εκκαθαρίζουν τα χρέη του 2011, μετά το πέρας των εργασιών τους θα επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους....

Αλλά μια και μιλάμε για εκκαθαρισμένα χρέη, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι ο πρόχειρος λογιστικός έλεγχος που ίσχυε για τα ληξιπρόθεσμα χρέη παύει να ισχύει...

Όπως ασφαλώς θυμάστε, πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν ο ΟΠΑΔ κατ’ αρχήν και μετά τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία άρχισαν να εισρέουν στον ΕΟΠΥΥ και να ξεχνάνε τα χρέη τους, δημιουργήθηκε έντονος προβληματισμός στην τότε Κυβέρνηση από τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών (τότε ήμασταν όλοι ενωμένοι, χωρίς εμφανείς τουλάχιστον ... διαστρωματώσεις), οι οποίοι ζητούσαν να πληρωθούν τις οφειλές του ΟΠΑΔ που καθυστερούσαν επί  ... πέντε περίπου μήνες.

Η Κυβέρνηση πρότεινε στην αντιπροσωπία των φαρμακοποιών δια στόματος των Υπουργών Κουτρουμάνη και Σαχινίδη, τον  πρόχειρο λογιστικό έλεγχο των συνταγών μας και την πληρωμή τους ΑΜΕΣΩΣ μετά, αφού ... κρατηθεί ένα rebate 3,5% από το συνολικό αιτούμενο ποσό.

Σημειώστε ότι το rebate αυτό δικαιολογήθηκε ως ισοδύναμο μέτρο για τις πιθανές  απορρίψεις των συνταγών μας που πιθανόν να υπήρχαν αλλά με τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο δεν θα καταλογίζονται στους φαρμακοποιούς. Ειπώθηκε μάλιστα από τον τότε πρόεδρο του ΠΦΣ ότι το 3,5% ανταποκρίνεται ακριβώς στο ποσοστό που αφορά τον μέσο όρο των συνταγών που απορρίπτονται από τα Ταμεία  και έτσι η Γ.Σ. του ΠΦΣ αποδέχθηκε την πρόταση.

Μάλιστα μετέπειτα με τον νόμο 4208 του 2013 τα μεν φαρμακεία απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση να  προσκομίζουν  στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τα ληξιπρόθεσμα του 2010, 2011 και 2013 φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ο δε ΕΟΠΥΥ υποχρεώθηκε δια νόμου πλέον να καταβάλει τα χρηματικά ποσά προς τα φαρμακεία  με έκδοση χρηματικού εντάλματος ύστερα από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.

Τις τελευταίες ημέρες   κατετέθη στην Βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που συμπεριλαμβάνει και διατάξεις που αφορούν  τον ΕΟΠΥΥ!

Στην σελίδα 6 αναφέρεται ότι «...  το στάδιο της εκκαθάρισης και της εντολής εξόδων (του ΕΟΠΥΥ) ΕΠΟΝΤΑΙ χρονικά του ΠΛΗΡΟΥΣ ελέγχου των αναλυτικών παραστατικών δαπανών που υποβάλλουν οι δικαιούχοι – φαρμακεία, λοιποί συμβεβλημένοι ιδιώτες, πάροχοι υπηρεσιών υγείας ιατροί κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια κλπ......»

Δηλαδή με λίγα λόγια για την πληρωμή των ληξιπροθέσμων πληρωμών καταργείται ο  πρόχειρος λογιστικός έλεγχος και αντικαθίσταται από οριστική εκκαθάριση των λογαριασμών ... όταν και εφόσον γίνει! Όσο για το rebate θα ... εξακολουθούμε να το πληρώνουμε... απλά επειδή ότι χαράτσι μπαίνει ... δεν βγαίνει.

Επί πλέον....

στο ανωτέρω σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι ... «Οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ ( και τα φαρμακεία) θα μπορούν να αναθέτουν μόνοι τους με δικές τους δαπάνες σε ελεγκτικές εταιρίες  το έλεγχο των παραστατικών δαπανών προς τον ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε να επισπεύσουν τις διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων από τον οργανισμό....»!

Έτσι λοιπόν από τούδε και στο εξής για να πληρωθούμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να περιμένουμε τον οριστικό εκκαθαριστικό έλεγχο, να πληρώνουμε τις εταιρείες ελέγχων των δικαιολογητικών μας, να πληρώνουμε επίσης το rebate 3,5%, καθώς και τις συνταγές που ενδεχομένως θα απορρίπτονται ....

Ό,τι περισσεύει πάντως ... θα είναι δικό μας!!!

Α.ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γ. ΔΑΓΡΕΣ
Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ