Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Δαγρές στο capital.gr: Γιατί πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό κέρδους, πώς να επιστρέψουν τα ΦΥΚ χωρίς επιβάρυνση ΕΟΠΥΥ (video)

Πολλά και ενδιαφέροντα είπε το μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννης Δαγρές δίνοντας συνέντευξη στο capital.gr.

Μίλησε για το πώς και γιατί θα πρέπει να επιστρέψουν τα ΦΥΚ στα φαρμακεία, για τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ αλλά και για το ποσοστό κέρδους.

Για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.):




«Πράγματι, έχει ανοίξει κουβέντα για επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία λόγω έντονων παραπόνων προσβασιμότητας των ασφαλισμένων στα λιγοστά σημεία εξυπηρέτησης του ΕΟΠΥΥ. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Δεν χρειάζεται να αλλάξοει καθόλου η λιανική τιμή των φαρμάκων άρα και η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ. Δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικές απώλειες ούτε κατά ένα ευρώ. Το μόνο που χρειάζεται να γίνει είναι μια αναπροσαρμογή των ποσοστών κέρδους μεταξύ βιομηχανίας και φαρμακείων έτσι ώστε να καθίσταται βιώσιμη η πώλησή τους από αυτά. Τα φαρμακεία αυτή τη στιγμή έχουν μηδενικό κέρδος σε αυτά τα φάρμακα.»

Πληρωμές ΕΟΠΥΥ προς φαρμακοποιούς:

«Τα χρήματα δε φτάνουν στην ώρα τους στην τσέπη μας. Μεγαλύτερο πρόβλημα από όλους τους παρόχους υγείας έχουμε εμείς οι φαρμακοποιοί, γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό επί του τζίρου μας είναι ο ΕΟΠΥΥ και καλούμαστε κάθε μήνα να πληρώνουμε τις φαρμακαποθήκες και τις εταιρείες στην ώρα τους. Κάθε μήνας καθυστέρησης πληρωμής του ΕΟΠΥΥ προς φαρμακεία ισοδυναμεί με καθυστέρηση στις πληρωμές ιδιωτικών κλινικών για 6-7 μήνες. »

Σχετικά με το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων:

«Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει και αυτό το θέμα, γιατί αυτή τη στιγμή το ελληνικό φαρμακείο έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κέρδους σε όλη την Ευρώπη. Ως εκ τούτου το κέρδος πρέπει να αυξηθεί, τώρα ίσα που καλύπτουμε τις αποθήκες μας και βγάζουμε τα λειτουργικά μας έξοδα με ένα ελάχιστο περιθώριο κερδους. Ο ΕΟΠΥΥ αυτή τη στιγμή αγοράζει τα φάρμακα σε μια από τις καλύτερες τιμές πανευρωπαϊκά.»

Δείτε τη  συνέντευξη του Γιάννη Δαγρέ: