Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

A.Σοφιανόπουλος: "ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ & ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ"


Κατά την άποψή μου, στη συνεδρίαση της 13ης Ιουνίου του 2012, διακυβεύτηκε το μέλλον του κλάδου, τόσο όσο αφορά στην ρευστότητα αλλά και όσον αφορά στην ενότητα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δυστυχώς, απροσδιόριστο ακόμα. Επειδή η αλήθεια, είναι απαίτηση των καιρών, θυμίζω το πώς τοποθετήθηκαν οι παρευρισκόμενοι πρόεδροι Φαρμακευτικών Συλλόγων και μέλη Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. σε σχέση με την αναστολή ή όχι της Πανελλαδικής κινητοποίησης, που είχε ξεκινήσει από τις 23.05.12:



ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ: (Χανιά)«Δεν νομίζω ότι μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε τίποτα περισσότερο. Πρέπει να προχωρήσουμε σε άμεση αναστολή του μέτρου.»
ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ: (Αττική) «Μην ξεκινήσουμε, αν σε κάποια στιγμή προσπαθούμε να βρούμε αιτία να σταματήσουμε. Σήμερα προσπαθούμε να βρούμε αιτία να σταματήσουμε, γιατί δεν κερδίσαμε τίποτα ακόμα. Συνεχίζουμε ως την Τετάρτη 20 Ιούνη τουλάχιστον, με Γ.Σ. του Αττικής. Αισθάνομαι πως αν αναστείλω σήμερα, γίνομαι κομματικό εργαλείο συμφερόντων.»
ΚΟΥΒΑΡΗΣ: (Πειραιάς) «Eχω αποφασίσει αναστολή με την πληρωμή του μηνός Μαρτίου. Παρά ταύτα, έχω αποφασίσει και επισημαίνω στην Γ.Σ. μου, πως θα ακολουθήσω πλήρως όποια απόφαση παρθεί από αυτή τη Συνέλευση. Είμαι υπέρ της αναστολής της κινητοποίησης, από τη στιγμή, που έχει δρομολογηθεί και η πληρωμή Απριλίου.»
ΘΕΟΦΑΝΗΣ: (Αιτ/νία) «Με όσους συναδέλφους στην συντριπτική πλειοψηφία, κουβέντιασα, επικροτούσαν να υπάρξει αναστολή της αναστολής. Να συνεχίσουμε να χορηγούμε φάρμακα.»
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: (Λάρισα) « Η πρότασή μου, είναι να κάνουμε μία- εγώ δεν την ονομάζω αναστολή της κινητοποίησης, λέω σε ένδειξη καλής θέλησης να κάνουμε ένα «μορατόριουμ» για τους ασφαλισμένους.»
ΦΟΥΤΟΥΛΗΣ: (Δωδ/νησα) «Περιμένουμε να εξοφληθεί ο μήνας Απρίλιος. Αλλιώς, συνεχίζουμε.»
ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ: (Μέλος Δ.Σ.-Πανεπιστημονική) «Άρση πίστωσης ή όχι, είναι ψευτοδίλημμα. Προτείνουμε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπου τα φαρμακεία θα εκτελούν συνταγές και θα στείλουν εξώδικο στις εταιρίες πως θα πληρώσουν όταν πληρωθούν τον ΕΟΠΥΥ.
ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: (Aχαϊα) «Γιατί βιαζόμαστε να σταματήσουμε; Μας πιέζει κανείς; Πήραμε χρήματα; Αν σταματήσουμε, αποδεχόμαστε στην πράξη την τμηματική καταβολή των τρεχουσών οφειλών και την αμφίβολη καταβολή των υπολοίπων τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Πρέπει να είμαστε παλαβοί για να σταματήσουμε τώρα. Θα μας σεβαστεί καμία κυβέρνηση; Πριν την 26η Ιούνη, τουλάχιστον, καμία υποχώρηση.»
ΠΑΡΑΣΧΟΣ: (Ημαθία) «Διαμαρτύρονται, από άλλους συλλόγους, πως στην Ημαθία, εκτελούν. Αν μου πείτε πως μπορώ να το σταματήσω αυτό, είμαι υπέρ του να συνεχίσουμε. Αλλιώς ολιγοήμερη διακοπή και από την Τρίτη, όλοι μαζί πάλι.»
ΡΟΝΤΖΗΣ: (Σέρρες) «Εφόσον εξοφληθεί ο Μάρτιος και δοθούν βάσιμες διαβεβαιώσεις του Απριλίου, προτείνουμε επαναφορά εκτέλεσης συνταγών για λόγους κυρίως ηθικούς.»
ΧΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ: (Ροδόπη) «Αυτή τη φορά, αντί για το παρόν των συνταξιούχων θα εκτιμήσω το μέλλον της κόρης μου. Επιμένω, πως πρέπει να συνεχιστεί η αναστολή.»
ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΗΣ: (Χαλκιδική) «Θεωρούμε, πως θα πρέπει να υπάρξει εκτόνωση, τουλάχιστον μέχρι τις 22 του μήνα.
ΖΗΚΑΣ: (Θήβα) «Το Δ.Σ. Θήβας, προτείνει αναστολή, κινητοποιήσεων έως τις 21 και να πληρωθούμε το 50%. Αν ως τις 21, δεν πληρωθούμε, εξώδικο και πάλι στις 22 αναστολή.»
ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: (Πρόεδρος ΟΣΦΕ) «Αν αναστείλουμε σήμερα το χρέος μας τον Αύγουστο θα είναι €1.000.000.000-€1.150.000.000 για έναν αγώνα, που ξεκινήσαμε με χρέος €970.000.000!!!»
ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: (Θες/νίκη) «Η τελευταία μέρα μη πληρωμής μας, έληξε χτες. Η εισαγγελέας, έχει τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις κατοικίας και εργασίας του προέδρου του Π.Φ.Σ. και των προέδρων των μεγάλων συλλόγων. Προτείνω διακοπή σήμερα, επανερχόμαστε την πρώτη μέρα, που δεν θα πληρωθεί ο Απρίλης και συνεχίζουμε με την ίδια τακτική.»
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: (Αιγιάλεια)«Έχω απόφαση Γ.Σ. 19-13 υπέρ συνέχισης της άρσης πίστωσης αντίθετη με την πρόταση του Δ.Σ. Είμαι υποχρεωμένος όμως να ανακοινώσω την απόφαση της Γ.Σ.»
ΤΣΙΚΑΝΔΗΛΑΚΗΣ: (Ηράκλειο) «Η συνέχιση ύπαρξης συλλογικής σύμβασης, είναι υπέρτατο εργαλείο. Αν κινδυνεύει η σύμβαση, ψηφίζω να σταματήσουμε από Δευτέρα αφού πάμε σε Γ.Σ.»
ΓΚΟΡΤΣΙΛΑΣ: (Καρδίτσα): «Εγώ είμαι υπέρ συνέχισης αναστολής, αλλά αν παρόλα αυτά, παρθεί άλλη απόφαση, ας εφαρμοστεί τουλάχιστον από Δευτέρα, όχι από σήμερα.»
ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: (Φθιώτιδα) «Σήμερα το απόγευμα, ή αύριο το πρωί σε ένδειξη καλής θέλησης στον Ελληνικό λαό, να αναστείλουμε την κινητοποίηση και αν δεν εξοφληθούμε, επανερχόμαστε στις 22 του μήνα.»
ΓΟΥΤΚΙΔΗΣ: (Έβρος) «Δεν θα σταματήσει ο Έβρος. Οφείλω να  προστατεύσω το 95% των συναδέλφων, ειδικά των νέων.»
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ:  (Ειδ. Γραμματέας Π.Φ.Σ.) «Θεωρώ πως έχει πάψει η αντισυμβατική συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ, απέναντί μας. Σταματάμε και στις 22 του μήνα, είμαστε πάλι στα κάγκελα, αν ο ΕΟΠΥΥ, είναι πάλι αντισυμβατικός.»
ΣΑΒΒΑΚΗ: (Γ.Γ. Αρκαδίας) «Ο δρόμος είναι συνέχιση αναστολής ωσότου έχουμε θεσμικό παράγοντα (κυβέρνηση) για να μιλάμε.»
ΣΙΑΠΚΑΡΑΣ: (Μέλος Δ.Σ. Π.Φ.Σ. - Κορινθία) «Εκ μέρους της Αργολίδας, να σταματήσουμε. Εγώ, προτείνω να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι τις 23 του μήνα αν και ο σύλλογός μου (η Κορινθία), θέλει να συνεχιστεί η κινητοποίηση.»
ΒΑΛΤΑΣ: (Λέσβος) «Το σημαντικό για μένα, είναι ο αυτοματισμός της αναστολής. Η κυβέρνηση, θα εμφανιστεί και θα μπορεί να συζητήσει μαζί μας μετά από 10 μέρες, εμείς θα είμαστε αυτή τη στιγμή στα κάγκελα; OXI. Απλά, πάμε στον Βουδούρη στις 23 και αν δεν έχουν μπει τα λεφτά ξανά αναστολή.»
ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: (Kιλκίς) «Συναισθηματικά είμαι υπέρ της συνέχισης. Δεν μπορώ να παραβλέψω όμως, το νομικό πλαίσιο της σύμβασης. Άρα, ναι στην καλή θέληση για άρση της αναστολής από Δευτέρα ως τις 22-23 του μήνα. Αν δεν πληρωθούμε, συνεχίζουμε πάλι.»
ΠΑΝΔΗ: (Κέρκυρα) «Είμαι υπέρ της συνέχισης της αναστολής.»
ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: (Aντιπρόεδρος Φ.Σ.Α.) «Δεν μπορώ να κάνω πρόταση, περιμένω την Γ.Σ. του Φ.Σ.Α. για να τοποθετηθώ.»
ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ: (Φωκίδα) «Με όλους τους κινδύνους, που ελλοχεύουν για την σύμβαση, για την κοινωνική αντίδραση, θεωρούμε πως πρέπει να γίνει διακοπή της αναστολής ως τις 22-23 Ιούνη.»
ΚΑΜΙΝΙΩΤΗΣ: (Mεσσηνία) «Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί γίνεται αυτή η Συνέλευση, δύο εργάσιμες προ των εκλογών αφού κανένας από Δευτέρα δεν θα μπορεί να συζητήσει μαζί μας. Να συνεχίσουμε την κινητοποίηση, μέχρι να πληρωθούμε.»
ΡΑΚΙΤΖΗ: (Kαβάλα) «Συμφωνώ με τον κ. Βαλτά. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσετε αλλά το βασικό είναι να έχουμε νομική κάλυψη για να μη βρεθούμε χωρίς σύμβαση.»
ΔΑΓΡΕΣ: (Ταμίας Φ.Σ.Α.) «Δεν αισθάνομαι διασφαλισμένος να πάρω συνταγές, τέτοιου Ασφαλιστικού Ταμείου.»
ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: (Γ.Γ. Π.Φ.Σ.) «Από αύριο, ξεκινά ο κοινωνικός αυτοματισμός. Έτσι και πληρωνόμαστε, σταματάμε. Και όχι μόνο γιατί νομιμοποιούμαστε. Όσο για την μοιραία κουβέντα που είπε ο Κούβαρης, δόσεις ή τίποτα, φυσικά προτιμώ τις δόσεις.»
ΜΠΟΓΔΑΝΟΥ: (Μέλος Δ.Σ.-Φ.Σ.Α.) «Η Αττική, δεν θα σταματήσει.»
Μετά τις τοποθετήσεις, αντιπροσώπων και προέδρων, ο Πρόεδρος του Π.Φ.Σ. συμπύκνωσε ως εξής:
ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ: «Προτείνουμε σε όλους τους συλλόγους, να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, με ορίζοντα τη Δευτέρα και τη μέρα εκείνη, να γίνουν Γ.Σ.»
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Μέλος Δ.Σ.-Π.Φ.Σ.) –ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ (Γ.Γ. Φ.Σ.Α.): «Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την αναστολή μέχρι την αποδέσμευση € 230.000.000 για τον Απρίλιο.

Μέλη του προεδρείου απαίτησαν κατά παράβαση της πρόσκλησης που είχε σταλεί στους προέδρους, αλλά και του εξουσιοδοτημένου άτυπου οργάνου, που είχε λάβει την αρχική απόφαση, να φύγουν οι πρόεδροι από την αίθουσα. Οπότε ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. τοποθετήθηκε:

ΑΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ: «Αφού, μέλη του Δ.Σ. βάζουν θέμα διαδικασίας, όσοι δεν είναι μέλη του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., να περάσουν παρακαλώ έξω.»

Έτσι, έκλεισε η διευρυμένη συνεδρίαση, Δ.Σ. Π.Φ.Σ.-Δ.Σ. Φ.Σ.Α.-Δ.Σ. Φ.Σ.Π.-Δ.Σ. Φ.Σ.Θ.-Πρόεδροι Φαρμακευτικών Συλλόγων, που θα αποφάσιζαν από κοινού το τέλος, όπως είχαν αποφασίσει και την αρχή. Την τελική απόφαση, πήρε τμήμα του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. αφού κάποια μέλη, είχαν ήδη αποχωρήσει. Η αρχική απόφαση, κινείτο στο μεσοβέζικο στίγμα Αμπατζόγλου. Όμως, την Παρασκευή 15 Ιούνη, το γνωστό sms καθώς και μία προσωρινή ανάρτηση 6 ωρών στην ιστοσελίδα του  Π.Φ.Σ. άλλαξαν ουσιαστικά ακόμα και το αρχικό, μεσοβέζικο πνεύμα της πρότασης Αμπατζόγλου και ουσιαστικά έκλεισαν την κινητοποίηση με βίαιο τρόπο. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Πειραιά, τόνισε πως η απόφαση λύσης της κινητοποίησης πρέπει να παρθεί από το διευρυμένο όργανο, που ξεκίνησε και όχι από το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.

Την συνέχεια από τότε ως σήμερα, όλοι την γνωρίζουμε. Εύχομαι για το μέλλον, μεγαλύτερη σύνεση, ομόνοια αλλά και απουσία κομματικών σκοπιμοτήτων από όλους μας. Άλλωστε, όσοι ξεχνούν την ιστορία τους, είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν…

Ανδρέας Σοφιανόπουλος
Πρόεδρος Φ.Σ. Αχαΐας